Monday, October 28, 2013

Random

Hmm kalau dulu siapa ada baca post pasal crush kat uitm ni yg cheq duk suka tu, ha ni cheq nk habaq mai. Dia dah tunang!!! Adoii terkejut gilaa tgk gambar dia tunang, tak sangka! Tapi tak pe lah, tahniah dan semoga bahagia. Semester ni makin kerap pulak budak2 ni cakap pasal kawen. Ye la next sem dah nk praktikal then habis, pastu plan diorang kerja and kawen lah.

November ni kawan sekolah Seremban nak kawen. Wahh! Pastu tadi tengah makan, Tira cakap pasal nk tunang next year. What??!!! Seriously? I don't even have a partner wei haha lek lu! :p Dalam kelas pun lecturer asyik cakap pasal kawen. Agak stress la haha. Ada orang cakap elok cari pasangan sekarang, bukan apa nanti dah kerja susah. Mostly org dah ada girlfriend or dah nk tunang and kawen. Masa yang sesuai ialah sekarang, katanya. Tapi ingat senang ke, sekarang pun semua orang dah ada pasangan masing-masing hadoi. Kalau lah petik jari dapat kan senang.Macam tak sempat je nk cari sekarang, ada less than a year je lagi, pastu habis. Haa time tu la gelabah nak cari pasangan. Bila kat universiti manusia ramai tak usaha lebih. Bukan tak usaha, dah usaha cuma belum ada rezeki/jodoh lagi.

Rasanya semua orang punya flow sama je, lepas habis degree, kerja then tunang. Majority macam tu. Baik my crush, my senior, my friend, my cousin and lain-lain. Tapi ada je yang belum ketemu lagi pasangan. Kalau boleh nak follow time frame yang dah di set la kan. 25, 26 dah tunang or kawen. Orang cakap masa umur tu la cantik kawen, kalau kawen lambat nanti tak sempat nak main bola dengan anak hahaha. InsyaAllah ada tu Allah simpan yang terbaik untuk saya, amin. 25 or 26?? 3 tahun je lagi tu, tak lama dah. Cepatnya masaa!

Ya Allah kurniakan aku jodoh yang baik dan sempurna, amin. :)

*Haa ni bukan assignment eh, ni celoteh kosong, since blog ni dah share dgn subject e-commerce so campur-campur lah. Buat-buat tak nampak je la post ni ye.

Thursday, October 24, 2013

3 Things you need the most if lost in an Island

I wish I can bring everything with me, like a Doremon haha but I can't. So if I lost in an Island three things I need the most are

1. Swiss Knife
2. Solar & Rechargeable  Torch Light
3. Mirror



 Why I choose those things because firstly knife is very important especially when you lost in a jungle. If I have knife I can cut small tree, plant, get some fruits or sembelih binatang ke. Ia akan jadi mudah, sebab boleh potong, ukir, jerat, macam-macam lah. It is advantage if you have swiss knife beacause it have many type of knife and stuff that related to it.

Next is Solar & Rechargeable Torch Light. This torch light you can either use battery and if you don't have you battery you still can use it by charge it on your own. Alaa macam solar torch light atau yang kita pusing pusing and dia charger pastu boleh guna. Then kalau habis lampu, pusing pemulas tu dia akan charge. Haa tak tahu nk panggil apa tapi benda tu lah. Hehe

Lastly is Mirror I think ia membantu sebab kita boleh nyalakan api guna cermin, kalau nk guna batu memang tak menyala lah ceritanya. So penting juga and kita boleh buat pantulan cahaya matahari so that orang boleh nampak cahaya bersinar-sinar kat bawah, kira macam "SOS" juga la.

So kaitan semua di atas dengan kehidupan selepas ni, bila dah habis part 5 ialah kita sentiasa kena bersedia walau apa pun. Baik dari segi mental or fizikal. Pertama sekali kena cuba benda baru and berani. Be confident. I know out there is very competitive and to many challenges. So I have to be ready and should be ready no matter what because the time will come, tak lama lagi dah intern so I have to try my best. Try learn as much as I can, bila dalam kehidupan benda yang paling penting ialah solat, doa dan tawakal. Minta padaNYA supaya dipermudahkan urusan insyaAllah semua akan okay dan berjalan dengan lancar. Keduanya make friends, mix around and jangan malu bertanya try to get as much knowledge as you can. Punctuality and be responsible is also important, and don't forget to respect people no matter what they do and who they are. So I will try to be what I've stated just now and insyaAllah I'll be fine doing my internship and whatever I do in life. InsyaAllah.

(*assignment)

Saturday, October 12, 2013